3 Ara 2011

Siding nedir? Kaç kısımdan olusur?

Siding(yalı baskı), ısıya ve suya dayanıklı bir dış cephe kaplama sistemidir. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden yalı baskısı tekniğinin bir türüdür. Kullanımı hızla ülkemizde artış göstermektedir.Sidingin vinil, ahşap, fiber, kompozit,alüminyum, xps gibi çeşitleri mevcuttur. En yaygın olanı son 4-5 yıldır kullanılmakta olan Vinil Siding’dir. Yerli ve ithal olanları vardır. Avrupa’ daki binalarda yalıtım oranı %95, Türkiye’de ise bu oran sadece %0,4′tür. Siding dış cephe kaplama sisteminin sağlayacağı yalıtım sayesinde %50ye varan bir yakıt tasarrufu elde edilecektir. Aynı zamanda ülkemizdeki yıllık ortalama 4.5milyar dolarlık enerji kaybının azalmasına katkıda bulunmuş olacaksınız. Siding dış cephe kaplaması başlıca 3 kısımdan oluşur.

*Panelin üst kısmı, sidingin montaj kısmıdır. Her panel bu kısımdan karkasa monte edilir.
*Panelin orta kısmı yüzeyidir. Bu kısımda sidingin dokusu mevcuttur.
*Panelin alt kısmı kilit kısmıdır. Sidingin montaj kısmının üzerine binerek/geçerek/kitlenerek kendi kısmının sabitliğini sağlar ve bir önceki panelin montaj vidalarımı gizler.

Siding panellerinin genişlikleri 9cm’den 30cm’ye kadar çıkabilirken, uzunlukları çoğunlukla 3.5m-4.0m aralığındadır. Bu aynı zamanda nakliye ve depolama açısından uygun bir ölçüdür. Bazı üreticilerde 12m’ye ulaşan uzunlukları vardır. Osmanlı dönemindeki yalı baskı tekniği günümüzde ahşap siding ile varlığını sürdürmektedir.Bunun yanında günümüzdeki ahşap koruyucu(Emprenye) malzemelerle ahşap siding artık çok uzun ömürlü kılınabiliyor. İç cephelerde de duvar ve tavan kaplaması olarak kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder